Guides Spons artikler 

Kontrol af vinduer og yderdøre

Vinduer af træ skal males med 2 til 5 års mellemrum. Dog skal du med helt nye vinduer ikke male dem før efter 10 år. Skulle du være kommet bagefter med vedligeholdet af dine vinduer, hvor du kan begynde at se den rå træ, så bliver det straks et meget mere krævende arbejde. Vælger du der i mod at oliebehandle dine vinduer fra start, så skal du forvente at de oftere kræver vedligehold.

Det første som man skal tjekke er, træværket på vinduerne. Det kan være karmen, sprosserne, rammerne. Bundkarmen eller vandnæsen, hvis den er lavet af træ, er typisk de steder man først ser råd. En måde at tjekke på, om træet er råddent er, hvis man tager en skruetrækker, og trykker den ind i træet. Hvis skruetrækkeren kommer længere ind end 5-6 mm, så er der højest sandsynligt begyndelse på råd. Skulle det være kommet så langt, så skal man overveje at udskifte de berørte dele. Skulle større dele af vinduet være ramt, så skal man nok overveje at skifte vinduet ud med et nyt.

Termoruderne skal og kontrolleres, da disse også har en begrænset levetid. Hvis man begynder at se dug imellem de to lag glas, så er termoruden punkteret. Hvilket bevirker at isolerings evnen bliver reduceret drastisk. Hvis glaslisterne er rådne, kan de miste evnen til at holde ruden ordentlig på plads, det vel betyde at ruden slipper ved rammen og lukker varmen ud. Så tætheden mellem glas og lister, skal også kontrolleres. Gummilisterne omkring ruden, kan også være en kuldebro. Listerne skal være bløde og fleksible, hvis de går hen og bliver tørre, så mister de evnen til at slutte tæt mod glasset.

Vinduer og døre kan med tiden også begynde at gå lidt stramt, eller måske begynde at knirke. Man skal huske, at hængsler, som er metal dele, som gnider mod metal dele, altid skal smøres løbende. Hvis man ikke smører disse dele, så ender de med at gå i stykker. Hængslerne skal også justeres en gang i mellem, da vægten fra rammen godt kan få den til at hænge med tiden.

Vælger man træ vinduer, så skal man altid vælge at vandnæsen, den nederste glasliste, er af aluminium og ikke af træ. Det forlænger vinduets levetid. Træ/alu vinduer kræver den mindste vedligeholdelse af alle vinduer, udvendig. De er dog oftest lavet med træ indvendig, som på et tidspunkt kræver lidt maling. Dette er dog sjældent, da de ikke for påvirkninger af vind og vejr. Plastik vinduer, tror de fleste er 100% vedligeholdelses frie, men det er en stor misforståelse. Plastik vinduer kræver at man vokset dem, ellers falmer de med tiden.

Fugerne omkring vinduerne skal også efterses, har man mørtel fuger, så skal se efter om de har sluppet ved træværket. Mørtel arbejder nemlig ikke så godt sammen med træ, men de er modstands dygtige over for UV strål fra solen, hvilket gør, at de holder i lang tid. Gummi fuger, er der i mod ikke så glade for UV stråler, og har der for en begrænset levetid. Hvis gummi fugerne er blevet for tørre, og begynder at revne, så er det tid til at skifte dem

Related posts

Leave a Comment